Spotkajmy się w Radwankowie Szlacheckim w sobotę 2 IX godz 16

dodano 2017-08-25 18:51 w kategorii: Akcje

Pod koniec sierpnia przypada 73-rocznica krwawych walk żołnierzy III Batalionu II Pułku I Dywizji Wojska Polskiego im. Tadeusza Kościuszki o przyczółek na wyspie wiślanej w rejonie Radwankowa Szlacheckiego, podczas których zginęło ponad 180 polskich żołnierzy.

Dlatego spotkajmy się przy pomniku w Radwankowie Szlacheckim

w SOBOTĘ  2 WRZEŚNIA 2017 r. w godzinach 16:00-18:00

W programie imprezy przewidujemy:

·       przypomnienie historii walk, które rozegrały się na tym terenie w okresie II Wojny Światowej

·       odsłonięcie wystawy dokumentującej historię walk (fotografie, eksponaty wojskowe)

·       złożenie kwiatów przy pomniku

·       apel pamięci i  minuta ciszy za poległych żołnierzy

·       w tym roku proponujemy bogatą oprawę muzyczną: występ zespołów ludowych „Wiejskie Klimaty” i „Karczewscy Sołtysi”, występ utalentowanej młodej śpiewaczki Aleksandry, akompaniament zespołu muzycznego „APLAUZ BAND”, oraz udział kadetów Liceum Ogólnokształcącego Ochrony Granicy Państwowej w Górze Kalwarii

·         Uroczystość w części nieformalnej zakończy piknik-ognisko, /przygotowane przez radę sołecką i sponsorów/ przewidziany: grill, kiełbaski, degustacja miejscowych owoców i warzyw przy muzyce: do słuchania i do tańca.

ORGANIZATORZY :Rada Pow. SLD w Otwocku, Koło SLD w Sobieniach-Jeziorach , Koło nr.61 Żołnierzy WP w Górze Kalwarii,   sołtys Radwankowa Szlacheckiego p. Mariola Pyza, przy współpracy Wójta Gminy Sobienie Jeziory p. Stanisława Wirtka.

Jest to już piąte spotkanie zainicjowane przez naszego partyjnego kolegę Gerarda Wołodźko. I pomimo śmierci Gerada  uroczystości patriotyczno-rocznicowe w Radwankowie Szlacheckim kontynuujemy.

w imieniu organizatorów

przewodnicząca  RP SLD w Otwocku